Rudy de Man begeleidde krimp Nestlé
Nestlé-fabriek in Nunspeet. Bron: Nestlé.
De Man kwam bij Nestlé na functies bij Heineken, Douwe Egberts en DMV Campina. Toen De Man directeur werd had Nestlé behalve in Nunspeet fabrieken in Bolsward, Heeg en Scharsterbrug. Drie jaar later, in 1985, kreeg hij er een melkpoederfabriek in Gorinchem bij doordat Nestlé de Amerikaanse onderneming Carnation overnam. Daar was hij zelf niet bij betrokken. “Die hele transactie was een zaak voor onze mensen op het hoofdkantoor in Vevey, bij Lausanne. Ik hoorde er pas van, toen de deal rond was.” (Financieele Dagblad, 31 10 1985) Nestlé Nederland was toen de grootste zuivelproducent van deze multinational in Europa.
De zuivelactiviteiten van Nestlé in Nederland begonnen al in 1911 met Galak, een fabriek voor gecondenseerde melk. In 1929 ging Nestlé een samenwerking aan met Hollandia, een grote producent van condens. In 1971 werd Hollandia, met onder andere fabrieken in Friesland, volledig overgenomen. In het zelfde jaar werd Nestlé eigenaar van melkfabriek VVM (Vereenigde Veluwse Melkprodukten Fabriek) in Nunspeet.
Afbouw
Vanaf 1986 kreeg de Man te maken met de geleidelijke afbouw van de zuivelactiviteiten in Nederland. De fabriek in Heeg en de melkproductie in Nunspeet werden in dat jaar verkocht. De ijsfabriek die in 1994 van Campina in Roermond was overgenomen werd in 2001 gesloten. In 2002 nam Vreugdenhil Dairy Foods de fabriek in Scharsterbrug over en in 2005 die in Gorinchem. De condensproductie in Bolward ging in 2006 naar het Duitse Hochhwald.
De fabriek in Nunspeet is de enige die overbleef. In 2018 opende Koning Willem-Alexander een uitbreiding van deze vestiging. En in juli 2023 is de eerste steen gelegd van een nieuwe productielijn voor medische babyvoeding.
(26 januari 2024)