Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

Grondlegger A-ware Arie Anker overleden


Een traditionele kaashandel die uitgroeit tot een grote zuivelonderneming met een omzet van 2,2 miljard euro. Dat is het verhaal van Royal A-ware, de zuivelonderneming die is voortgekomen uit een kaashandel. Aan het begin van dat verhaal staat Arie Anker die begin juli is overleden.
Arie kwam uit een familie van ‘ouderwetse’ kaashandelaren. Zijn vader Jan was een boerenzoon uit Bodegraven die in 1930 in de kaashandel ging. Drie zoons, waaronder Arie, kozen hetzelfde beroep.
Arie, geboren in 1943, begon in 1962 in Bodegraven met de verkoop van kaas op weekmarkten. Maar zijn bedrijf werd groot met de opslag en rijping van kaas van derden. Na verloop van tijd had hij meerdere pakhuizen. In de jaren 1990 kwam zoon Jan in de zaak. Die ging in 2020 een fusie aan met kaashandel Bouter, ook een oud familiebedrijf en leverancier van Albert Heijn.
In 2012 namen ze het transportbedrijf AB Texel (bekend van het vervoer van aardappelen) over. In 2015 zetten ze een opmerkelijke stap: ze bouwden een eigen kaasfabriek in Heerenveen. Inmiddels leveren zo’n duizend melkveehouders melk aan Royal A-ware. Het bedrijf heeft de vleugels ook internationaal uitgeslagen door de overname van fabrieken in Ierland, Estland en België.
Arie Anker bleef nog actief in het bedrijf als chauffeur bij AB Texel, zoals in de overlijdensadvertentie werd vermeld.
29-8-2023