Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

Dè website voor zuivelarchieven 

           
Hier vindt u informatie over het erfgoed van de Nederlandse zuivel. Met een database van archieven van zuivelfabrieken en organisaties, actuele informatie en lijsten van zuivelfabrieken en nog bestaande gebouwen. Deze website is een initiatief van de Nederlandse Zuivel Organisatie.
Gebruik onderstaande zoekmogelijkheid om op trefwoord archieven te vinden.
 
 

Berichten

Harm Schelhaas was spreekbuis zuivelindustrie
Op 10 mei is Harm Schelhaas op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was in het laatste kwart van de 20e eeuw een spreekbuis van de Nederlandse zuivelsector. Als gezaghebbend voorzitter van het Productschap Zuivel tussen 1975 en 1996 gaf hij regelmatig zijn visie op de zuivelmarkt.
Tweede leven ‘de Campina’ Eindhoven
De voormalige Campina-melkfabriek in Eindhoven heeft een tweede leven gekregen. De gebouwen van de melkfabriek en ijsfabriek zijn als gemeentelijk monument behouden gebleven.
Rudy de Man begeleidde krimp Nestlé
De eind december overleden Rudy de Man was lange tijd directeur en president-commissaris van Nestlé Nederland. Toen hij begon in 1982 was Nestlé nog een tamelijk groot zuivelbedrijf in Nederland. Bij zijn vertrek in 2006 was er nog één fabriek over.
Grondlegger A-ware overleden
Een traditionele kaashandel die uitgroeit tot een grote zuivelonderneming met een omzet van 2,2 miljard euro. Dat is het verhaal van Royal A-ware, de zuivelonderneming die is voortgekomen uit een kaashandel. Aan het begin van dat verhaal staat Arie Anker die begin juli is overleden.
Geschiedenis Friese zuivelproductie en duurzaamheid
Door Ronald Plantinga is weer een stuk van de historie van de Friese zuivelsector vastgelegd. Op 9 september 2021 verdedigde hij met succes zijn proefschrift aan de Rijksuniversiteit te Groningen: Nooit meer honger en natuurinclusief.
150 jaar Friesland Campina?
Friesland Campina viert dit jaar feest vanwege het 150-jarig bestaan. Op de website lezen we: “Het verhaal van FrieslandCampina en onze relatie met melk begint in 1871. In dat jaar besloten boeren hun krachten te bundelen en plaatselijke zuivelfabrieken te stichten.”
Zuivelmuseum geopend
In het Gelderse Wapenveld is sinds 11 september een zuivelmuseum te bezoeken. Het eerste Nederlandse museum waarin de melkweg van koe tot consument wordt getoond. Het museum is ondergebracht in de historische boerderij Erve Ijzerman, omstreeks 1898 gebouwd en nu gerestaureerd.
Jan Bieleman (1949-2021)
De begin juni overleden Jan Bieleman is bekend geworden met een onmisbaar werk voor historici die iets willen weten over de Nederlandse landbouwgeschiedenis. Zijn boek Geschiedenis van de landbouw in Nederland 1500-1950 verscheen in 1992.
 
 
Dirk van den Broek (1924-2020)
De onlangs overleden Dirk van den Broek (1924-2020) begon als melkman. Zoals vele melkventers kwam hij uit een boerenfamilie. Zijn vader was melkveehouder in de buurt die nu bij Amsterdam-West hoort.
 
25 jaar fusieperikelen
Hoe een grote zelfstandige fabriek in Workum onderdeel werd van een multinational. Vanuit dat perspectief beschreef vakbondsman Harry Vellenga de zuivelindustrie tussen 1983 en 2008. Van de fusie van Frico en Domo tot de vorming van FrieslandCampina.
 
Kloek boek over coöperatie Genemuiden
De kleinzoon van de man die maar liefst veertig jaar directeur was van de coöperatieve zuivelfabriek in Genemuiden heeft een kloek boek geschreven: Bron van Welvaart. Coöperatieve Zuivelvereniging Genemuiden–Vecolac–Coberco.
 
Woonwijk rond melkfabriek in Arnhem
De sinds 2003 leegstaande Coberco-fabriek in Arnhem blijft behouden als industrieel monument. Rondom het gebouw komt een nieuwe woonwijk, het Coberco-kwartier. Naar aanleiding daarvan is een publicatie gemaakt over de geschiedenis van de fabriek, de architect Feenstra en de nieuwbouw: De Melkfabriek in Arnhem.
 
Lees verder in het archief